Ovatko turvalasit todella turvallisia?

Termi turvalasi tuo heti mieleen luotettavan kuvan sellaisesta lasista, joka ei aiheuta vaaraa tai rikkoonnu herkästi, mutta joskus tämä ei valitettavasti pidä paikkaansa. Ongelmaksi muodostuvat mielikuvat siitä, mihin lasia ajatellaan käytettäväksi ja totuus siitä, mihin se on oikeasti tarkoitettu. Lasien tarkoitus on vähentää loukkaantumisen riskiä esimerkiksi siinä tilanteessa, jos lasiin kaadutaan voimalla. Tällainen onnettomuus voi tapahtua helposti, jos esimerkiksi liukastutaan suihkussa lasia vasten tai kompastutaan lasioven läheisyydessä. Tämä saikin alun perin ikkunoiden valmistajat tähtäämään entistä turvallisempien lasien tekemiseen.

Turvalaseihin liittyvät lait ja vaatimukset ovat onnistuneet vähentämään loukkaantumisten määrää ja erityisesti niiden vakavuutta paljon. Tämä johtuu lähinnä kahdesta eri lasityypistä, jotka ovat:

  • Karkaistu lasi, joka muuttuu rikkoutuessaan hyvin pieniksi laatikoiksi eikä sirpaleiksi.
  • Laminoidun lasin avulla, joka pysyy kasassa vaikka lasi menisikin rikki.

Arkkitehtuurissa karkaistun ja laminoidun lasin käyttö vaihtelee, kun ainoana vaatimuksena on turvallisuus. Nämä lasit käyttäytyvät kuitenkin hyvin eri tavoilla ja sen takia ne eivät ole tietyissä tilanteissa yhtä turvallisia kuin toinen.

Esimerkiksi voidaan ottaa kerrostalon parveke. Mikäli lasi menee jostain syystä rikki, kuten karkaistulla lasilla on joskus tapana tehdä, jopa ilman iskua tai muuta kulutusta. Jos lasi on karkaistu, sadat pienet lasikuutiot satavat kadulle tuulen mukana, jolloin turvallisuus ei ole taattu ohikulkijoille, erityisesti silmiä ajatellen. Lisäksi rikkoutuneen lasin tilalle jää aukko, joka voi puolestaan aiheuttaa vaaratilanteen parvekkeen käyttäjille.

Laminoitu lasi puolestaan pysyy kasassa, mutta siinäkin tulee huomioida eri asioita. Mikäli sitä ei ole asennettu parvekkeelle kunnolla, se voi pahimmillaan lentää ohikulkijan päälle. Tämä ei tietenkään ole lasin virhe itsessään, vaan lähinnä korostaa ammattimaisen asentamisen tärkeyttä, johon jokainen kotinikkari ei pysty. Laminointi suojaa kuitenkin paremmin jalankulkijoita, koska se ei pirstaloidu ja pysyy paikalla, vaikka lapsi juoksisi siihen. Näin ollen se on ehdottomasti parempi valinta parvekkeelle.

Turvalasin ostaminen ei siis itsessään riitä siihen, että se tuo mahdollisimman hyvän suojan tai edes minkäänlaista suojaa. Kun valitaan oikea tuote oikeaan paikkaan, saadaan maksimoitua hyöty, mutta usein tämä onnistuu ainoastaan ammattilaisen apua pyytämällä, varsinkin asennuksen suhteen.