Metalliverkko ja ikkuna – missä käyttää ja missä ei?

Metalliverkko ikkunoita ei käytetä kovinkaan monissa paikoissa, mutta joskus niitä löytyy esimerkiksi kouluista, yritysten tiloista tai hotelleissa. Niitä valmistetaan lähinnä paloturvallisuuden takia, koska lasiin upotettu verkko estää lasia rikkoutumasta ja hajoamasta kuumissa lämpötiloissa, tai paineen alla. Kun ikkuna pysyy paikallaan, lasi estää palon leviämistä ja suojelee toista puolta sekä savun että liekkien haitallisilta vaikutuksilta.

Milloin metalliverkko lasia ei kannata käyttää?

Verkkoikkunoihin ja niiden oikeaan käyttöön liittyy paljon myyttejä. Useimmiten harhaluulot liittyvät siihen ajatukseen, että verkon upottaminen lasiin tekee tästä vahvemman ja näin sitä voidaan käyttää myös turva lasina. Tämä ei kuitenkaan ole totta, sillä verkko oikeasti heikentää lasin vahvuutta ja se on entistä helpompi rikkoa. Verkko pitää lasin ainoastaan paikoillaan eli rikkoutunut ikkuna ei levitä sirpaleita ympäri huonetta ja estää rikkoontumisen erittäin kuumissa lämpötiloissa.

Milloin metalliverkkolasi kannattaa asentaa?

Tällainen lasi on järkevää asentaa mille tahansa alueelle, jossa tulipalon kestävä lasi on tarpeen. Tämän takia esimerkiksi koulut, julkiset rakennukset, yritykset ja erityisesti tietyt alueet näissä rakennuksissa, kuten hätäpoistumistiet, on turvattu metalliverkkolasilla. Portaikkojen ikkunat ja ovet ovat hyviä esimerkkejä kannattavista paikoista, sillä näin hätäpoistumistie turvataan.

Mitä muita vaihtoehtoja voidaan käyttää?

Metalliverkkolasia käytetään hyvin vähän asunnoissa, lähinnä sen takia ettei se ole erityisen kaunista katsottavaa. Kodin omistajien onkin mahdollista hankkia selkeämpää, vähemmän huomiota herättävää lasia, joka on teetetty uusimmalla teknologialla. Tämä lasi kestää jopa tuhanteen asteen lämpötilaan saakka eli kodin paloturvallisuuden ollessa huolena, kannattaa miettiä sijoittamista palonkestäviin ikkunoihin.

Ammattilainen avuksi asentamiseen

Turvallisuuden kanssa ei kannata lähteä leikkimään ja vaikka läheskään kaikki kodit eivät omaa turvalaseja, ei ole syytä miksei sellaisen hankkiminen olisi kannattavaa. Jos palonkestävän, tai metalliverkkoikkunan asentaminen omaan kotiin alkaa kiinnostaa, ei pelkkä käynti rautakaupassa riitä. Nämä ovat erityisiä ikkunapalveluita, joita tarjoavat usein ainoastaan sellaiset yritykset, jotka ovat erikoistuneet paloturvallisuuteen ja muihin turvalaseihin. Ikkunoiden asentajan tai hankkijan kanssa kannattaa keskustella niistä mahdollisuuksista, mitä alue tarjoaa asennukselle, jolloin ne pääsevät varmasti täyttämään tarkoituksensa.