Laminoitu lasi vai karkaistu lasi?

Laminoidun lasin koostumus ja valmistus on hyvin erilaista verrattuna karkaistuun lasiin, jolloin molemmat sopivat erityyppisiin kohteisiin. Osa eroista on hyvin pieniä, kun taas toiset ovat suurempia, mutta jokainen ominaisuus auttaa määrittämään parhaan mahdollisen käyttökohteen.

Lasi ja sen erilaiset tyypit kehittyvät jatkuvasti. Esimerkiksi arkkitehtuuri on löytänyt useita innovatiivisia käyttötapoja eri tilanteissa, mutta vaikka kehitystä tapahtuu jatkuvasti, esimerkiksi kodin ryöstö tapahtuu yleisimmin ovien ja ikkunoiden kautta. Laminoitu lasi on samantyyppistä kuin tuulilaseissa käytetty lasi, kun taas karkaistua lasia käytetään esimerkiksi luodinkestävässä lasissa. Joten nämä muutama asia tulee huomioida, kun mietitään kodin ja toimiston ovien, sekä ikkunoiden lasivalintoja:

Laminoidun lasin käyttö vaihtelee esimerkiksi etuovista ja lasilattioista, jopa akvaarioihin ja esittelylaatikkoihin. Kaksi kerrosta lasia laminoidaan päällekkäin, jotta saadaan tällainen kestävä ja tukeva lasilajike. Laminaatin ansiosta palaset pysyvät yhdessä myös rikkoontumisen aikana ja loukkaantumisten mahdollisuus minimoidaan, koska sirpaleet pysyvät usein kehyksessä. Sellaiset ovet ja ikkunat, jotka on tehty tästä lasista, ovat usein turvallisia, eivätkä sirpaloidu. Lisäksi lasin läpi tunkeutuminen, esimerkiksi ryöstön aikana, on vaikeaa, sillä se vaatii paljon vaivaa ja luo kovaa ääntä. Toisaalta lasi itsessään toimii tehokkaana äänieristeenä esimerkiksi melusaastetta vastaan ruuhkaisilla alueilla, kunhan valittu lasi on korkealuokkaista.

Karkaistu lasi on jopa 5–10 kertaa vahvempaa verrattuna karkaisemattomaan versioon. Yksi silmiinpistävistä ominaisuuksista on se, että rikkoontuessa se pirstaloituu pieniksi kuutioiksi, eikä teräviksi sirpaleiksi. Tämä ominaisuus johtuu siitä, miten lasi on valmistettu. Valmistuksen aikana ulkopinta taitetaan puristuksiin ja sisäpinta saa jännitettä. Lämpöhoidon lisäksi se käsitellään myös fluorivetyhapolla, jotta pinnan naarmut saadaan tasoittumaan ja lasin kestävyyttä lisättyä. Vaikka lasi joutuukin kovalle koetukselle valmistuksen aikana, ei sen jäykkyys muutu erityisesti. Verrattuna hehkutettuun lasiin, karkaistu lasi voi kantaa suuremman painon ja taipuu enemmän ennen halkeamista. Huonona puolena on se, että kun lasi on karkaistu, ei sitä voida muokata enää. Kiillottaminen ja esimerkiksi reikien poraaminen lasiin täytyy tehdä ennen karkaistamista.

Joten kun täytyy valita, kumpi sopii paremmin omaan tarkoitukseen, pitää miettiä muutamaa asiaa. Pohjakerrosten ovet ja ikkunat, jotka on tehty laminoidusta lasista, ovat turvallinen valinta, sillä alueet ovat myös herkemmin luvattoman sisääntulon kohteina. Laminoidun lasin käyttö julkisissa rakennuksissa ja toimistoissa onkin lisääntynyt huimasti. Sellaisiin paikkoihin, joissa lämpötila vaihtelee paljon, kannattaa asentaa karkaistu lasi vähintään ulkopuolelle.